Språket som reste sig ur förödelsen- SvD Mars 13 2023

Omslag till den jiddischspråkiga utgåvan av ”Harry Potter”. Foto: Olniansky Tekst

Innan andra världskriget fanns en stor jiddischtalande folkgrupp i Europa, men i och med Förintelsen slogs det judiska språket i spillror. Efter att under lång tid ha varit decimerat har språket börjat återfå sin kraft – och Sverige har, något oväntat, blivit en ny mittpunkt för jiddisch som kulturspråk.

Journalisten och författaren Jessica Haas Forsling skriver om vårt arbete för att bli världsledande på jiddischkultur i Sverige. En fin eloge till alla språkmäklare som kämpat och kämpar för jiddisch.

I artikeln recenseras Sarah Schulman och Tommaso Milanis kapitel om jiddisch “Slaget om jiddisch: språkligt medborgande mot alla odds”. Kapitlet återfinns i den kommande antologin Sveriges nationella minoritetsspråk. Nya språkpolitiska perspektiv (red. Tommaso Milani och Linus Salö, Studentlitteratur).

Antologin "Sveriges nationella minoritetsspråk. Nya språkpolitiska perspektiv" utkommer i vår (red. Tommaso Milani och Linus Salö, Studentlitteratur).
Antologin “Sveriges nationella minoritetsspråk. Nya språkpolitiska perspektiv” utkommer i vår (red. Tommaso Milani och Linus Salö, Studentlitteratur).

Hela artikeln går att läsa på SvD via länk: https://www.svd.se/a/WRJ6lL/spraket-som-reste-sig-ur-forodelsen

Jessica Haas Forsling : Språket som reste sig ur förödelsen. SvD 13 mars 2023
Jessica Haas Forsling : Språket som reste sig ur förödelsen. SvD 13 mars 2023